Select category
Selecteer provincie

Werken bij een supermarkt?

Voor veel jongeren start hun loopbaan met het allereerste bijbaantje in de supermarkt. Als je in je vriendenkring navraag doet naar hun eerste bijbaan dan zul je ontdekken dat veel mannen ooit begonnen zijn als vakkenvuller en veel vrouwen als caissière in een supermarkt. Tegenwoordig is die rolverdeling wat minder strak geregeld en tref je steeds vaker jongens en mannen aan achter de kassa en zijn meisjes en vrouwen net zo welkom in de vulploeg.

Hoeveel uur mag je werken in een supermarkt?

Hoeveel uur je mag werken in de supermarkt is allereerst geregeld in de Arbeidstijdenwet. Je vindt deze regels op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast is het afhankelijk van je leeftijd hoeveel uur je per week mag werken. Ook dit vind je terug op de website van de Rijksoverheid. Hieronder hebben wij voor jouw gemak de links naar de pagina van de Rijksoverheid per leeftijdscategorie voor je op een rijtje gezet.

Werken als je 13 of 14 jaar bent

Werken als je 15 jaar bent

Werken als je 16 of 17 jaar bent

Vanaf welke leeftijd je bij een supermarkt welkom bent om te komen werken scheelt per supermarkt. Veel supermarkten hanteren een minimumleeftijd om te solliciteren van 15 jaar, maar in de praktijk zijn gemotiveerde 13 of 14 jarigen vaak toch ook welkom in de vulploeg. Niet geschoten is altijd mis, dus je kunt altijd een sollicitatiebrief sturen. Je werktijden moeten dus, ongeacht je leeftijd, altijd minimaal voldoen aan de regels van de Arbeidstijdenwet. Daarnaast is de supermarktbranche gebonden aan een CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst). Je kunt de CAO voor Supermarkten downloaden op de website van vakbond FNV.

Wat verdien je per uur in een supermarkt?

Het uurloon verschilt per supermarkt en hangt ook af van je leeftijd. Wel is het zo dat je nooit minder betaald mag krijgen dan het wettelijk minimumloon. Hier vind je de minimumloon tabellen. Nu snappen wij heel goed dat jij je afvraagt welke supermarkt het beste betaalt. Wat je het beste kunt doen om daarachter te komen is een bezoekje brengen aan de website van verschillende supermarkten en de uurlonen met elkaar vergelijken.

Voordelen werken in een supermarkt

Een groot voordeel van werken in een supermarkt is dat je niet gebonden bent aan werken onder kantoortijden. Door de ruime openingstijden van de meeste supermarkten kun je ook in de avonduren en de weekenden werken. Een vulploeg werkt meestal zelfs nog door na sluitingstijd. Dit kan ideaal zijn als je je werk in de supermarkt wil combineren met school, studie of een gezin. Daarnaast heerst er in de meeste supermarkten een sfeer van saamhorigheid. Zeker jongeren doen vaak nieuwe vriendschappen op. Naast dat het gezellig is om veel collega’s te hebben, heb je natuurlijk ook veel contact met klanten en soms leveranciers. Dat maakt dat geen werkdag hetzelfde is in de supermarkt en het eigenlijk nooit saai is.

Nadelen werken in een supermarkt

Zoals dat geldt voor iedere baan, kleven er ook wat nadelen aan het werken in een supermarkt. Een veelgehoorde klacht is het relatief lage uurloon dat de gemiddelde supermarkt medewerker betaald krijgt. Nu is dat voor een student die in de supermarkt werkt naast zijn studie niet zo’n probleem, maar voor de supermarkt medewerker die er zijn gezin van moet onderhouden is dit niet zo fijn. Doorgroeimogelijkheden zijn er wel, maar ook dan ligt het salaris in verhouding tot soortgelijke functies in andere sectoren gemiddeld lager. Daarnaast ligt de werkdruk in de supermarkt vaak best hoog.

Wat is de beste supermarkt om in te werken?

Het is natuurlijk verleidelijk om bij je keuze voor een supermarkt vooral te kijken naar welke supermarkt het hoogste uurloon biedt. Toch raden wij je aan om ook te kijken naar zaken als hoe de leiding van de supermarkt omgaat met haar personeel en of er bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden worden geboden.